Gennady Karabinsky exposeert
in Snavelenburg
Maarssen - De in Wit Rusland geboren schilder Karabinsky (1955) verhuisde in 2004 naar Oldenburg in Duitsland. Het is Karabinsky gelukt zijn eigen wereld te scheppen. Zijn eigen manier te vinden en meester te worden. Het eerste dat bij de kennismaking met zijn werk opvalt is de eenvoud en de ongekunsteldheid wat te zien is aan de wanden in Snavelenburg waar hij voor de tweede maal exposeert.
In alle technieken is Karabinsky trouw aan zijn principes van de schepping van de vormgevende wereld. Een of twee figuren (bijna nooit meer) staan in het brandpunt van zijn aandacht. Hij houdt zich niet aan proporties en perspectief en neemt vaak de voorwerpen weg uit hun natuurlijke omgeving. Dit leidt tot een verrassend resultaat. Het voorwerp valt niet uiteen en gaat niet stuk, maar het krijgt hardheid, natuurlijkheid en totaliteit.
Zijn geliefde helden zijn vogels, mensen, kerken en huizen. Elke keer opnieuw vormen de samengestelde elementen weer een nieuwe composities zoals in een kaleidoscoop.
Karabinsky werkt in moderne stijl. Karabinsky associeert zich met de joodse kunst klaar en eenduidig. De joodse motieven hebben zich in zijn schilderijen in iets anders gemodificeerd in details en de gezichtsuitdrukkingen. Dus werd Karabinsky een joodse schilder en geen illustrator van de joodse levensstandaard. De schilder sluit bijna volledig een realistisch portret van de persoonlijkheid uit omdat hij eigenlijk niet de mensen schildert maar de herinneringen aan hen; met andere woorden de symbolen van de mensen. Tot eind november is de expositie van Karabinsky in derondgang op de begane grond in Snavelenburg tijdens de kantoor uren te bezichtigen.
08.09.2005 |